فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 76، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهراب خان محمدی، محسن محمدی صفحات 1-13
    تبلیغات یکی از عوامل حیاتی در موفقیت یک سازمان است، به طوری که تدوین برنامه های تبلیغاتی بایستی با در نظر گرفتن عوامل تاثیر گذار در فرایند تصمیم گیری خرید مصرف کننده، از جمله عوامل آمیخته بازاریابی، عوامل محیطی مانند عوامل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و موقعیتی جامعه، خصوصیات فردی مصرف کننده یا عوامل روانی و شخصی و اهداف بازاریابی سازمان انجام شود.
    در این مقاله یک مدل دینامیک برای ارزیابی اثربخشی رسانه های تبلیغاتی بر رفتار مصرف کننده ارائه می شود. در این مدل برنامه ریزی تبلیغات بر اساس شناسایی عوامل درونی و بیرونی سازمان و تاثیرات متقابل آنها بر یکدیگر با نظر خواهی از خبرگان و با استفاده از مفاهیم منطق فازی اجرا می گردد. به منظور تخصیص بهینه بودجه به رسانه های تبلیغاتی از یک مدل تصمیم گیری چند شاخصه استفاده می شود.
    کلیدواژگان: مدل ریاضی، سیستم های دینامیک، تابع تبدیل، متغیرهای کلامی، منطق فازی، رفتار مصرف کننده، تبلیغات، رسانه ها
  • رمضانعلی رویایی، اسماعیل کاوسی صفحات 15-29
    اغلب گفته می شود«اگر نتوانید اندازه گیری کنید، نمی توانید مدیریت کنید» و «آن چه قابل اندازه گیری است قابل انجام می باشد.» علی رغم تلاش های وافری که محققین پیرامون سنجش و اندازه گیری سرمایه اجتماعی در اقصی نقاط دنیا به عمل آورده اند، متاسفانه یکی از بزرگترین نقاط ضعف موجود، فقدان اجماع آنها پیرامون روش اندازه گیری این پدیده می باشد.
    با توجه به این مهم که گام نخست در اندازه گیری هر چیزی تعریف صفت و ویژگی مورد نظر می باشد، در این مقاله نخست تعاریفی از سرمایه اجتماعی عرضه شده و به دنبال آن ضمن تاکید بر عدم اجماع محققین در خصوص به کارگیری روش های اندازه گیری سرمایه اجتماعی، مدل های مختلف تشریح می گردد. در مدل های کیفی، مدل SCAT که توسط بین و هیکس ارائه گردیده و مدل CRLRA که به وسیله فالک و کیلپاتریک مطرح شده و مدل کریشنا شرادر معرفی می گردند، سپس مدل های کمی اسنیجدرز، پاتنام و فوکویاما تعریف گردیده و در ادامه الگوهای پیمایشی و اقتصادی جهت اندازه گیری سرمایه اجتماعی تبیین می شوند. پس از ارائه مدل مفهومی به معرفی الگوی پیشنهادی پرداخته می شود. در این مرحله نخست ابعاد چهارگانه سرمایه اجتماعی مطرح و سپس مولفه های مربوط به هر یک از ابعاد معرفی و در ادامه شاخص های اندازه گیری مولفه ها در قالب جداول و اشکال عرضه می گردد. در خاتمه با توجه به کاربست آزمایشی مدل در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی به اجمال مراحل اجرایی تحقیق مطرح و به پاره ای از نتایج حاصله از این پژوهش اشاره می شود.
    کلیدواژگان: مدل های کیفی اندازه گیری سرمایه اجتماعی، الگوهای پیمایشی و اقتصادی سرمایه اجتماعی، ابعاد، مولفه ها و شاخص های اندازه گیری سرمایه اجتماعی، مدل ریاضی سنجش سرمایه اجتماعی
  • رضا نجف بیگی صفحات 31-37
    بهبود در سازمان، فرایند کارهاوامور، یکی از اقدامات اساسی در سازمان ها است. اما نکته مهم و قابل توجه دریاره «بهسازی سازمان» این است که یک اقدام و فرایند آگاهانه، و برنامه ریزی شده در زمینه توسعه توانایی هایی است که منجر به عملکرد بالا، اثربخشی، کارآیی و سلامت سازمانی می گردد. روش کار عبارات از ایجاد تغییر و نهادینه کردن ارزش های نو و اعتماد در محیط سازمان است. این تفکر ابتدا ار کرت لوین ناشی شده که به انجماد زدایی، تغییر و سپس به تثبیت در رفتار می پردازد. لاری گرینر نیز به موضوع بهسازی و تغییر متوالی بهم پیوسته یا تغییر منظم و مرحله ای پرداخته است. مدل بهسازی سازمانی که هارولد لویت مطرح کرده است با مدل لوین و گرینر تفاوت دارد. وی سازمان را به عنوان یک سیستم چهار متغیره نگاه می کند که شامل وظایف سازمانی، ساختار، تکنولوژی نیروی انسانی است. از دید لویت، مدیر باید متوجه اثرات و عکس العمل هائی باشد که ممکن است تغییر روی متغیرهای دیگر داشته باشد. بطور اختصار، بهسازی سازمان از دیدگاه های مطرح شده، فرایند زیر را طی خواهد کرد: بررسی مسائل سازمان، تشخیص مسائل، برنامه ریزی برای ایجاد تغییر و بهبود، اجرای تغییرات عملی، و نهایتا، ارزیابی و بازخور تغییرات انجام شده. آخرین اقدام در فرایند بهسازی سازمان، مطلع نمودن مدیریت و مدیران سازمان از نتایج بهسازی سازمان است.
    کلیدواژگان: بهسازی سازمان، رفتار سازمانی، تغییر در رفتار، عامل تغییر
  • فرشاد هیبتی، رضا حدادزاده صفحات 39-55
    در این تحقیق، سعی بر آن است که با استفاده از مدل های تئوری فرامدرن پرتفوی (یعنی مدل های ریسک تعدیلی منفی و مشخصا نیم واریانس)، پرتفوی های بهینه تری نسبت به پرتفوی های حاصل از تئوری مدرن پرتفوی، حاصل شود. ضمن آنکه با استفاده از پرتفوی های بهینه حاصله، مرز کارآی حاصل از دو تئوری مذکوری را برای پنجاه سهام برتر بورس اوراق بهادار تهران، با هم مقایسه می کنیم.
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه های این تحقیق، شواهدی را مبتنی بر کارآیی شیوه میانگین - نیم واریانس نسبت به شیوه سنتی میانگین – واریانس نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تئوری مدرن پرتفوی، تئوری فرامدرن پرتفوی، ریسک تعدیلی منفی (نامطلوب یا نامساعد)، میانگین - نیم واریانس، مرز کارآ
  • کریم حمدی، کامبیز حیدرزاده، بهناز خدایاری صفحات 57-69
    با توجه به پیشرفت روز افزون اطلاعات و با نگاهی به آمارهای جهانی خرید و فروش اینترنتی، یکی از اهداف مهم شرکت ها، برقراری ارتباطات اثربخش با مشتریان خود از طریق اینترنت می باشد.
    این تحقیق به بررسی عوامل تاثیر گذار بر خرید اینترنتی مصرف کنندگان می پردازد و مدل پیشنهاد شده توسط ماریا اودایل ریچارد و رامداس چاندرا در یک وب سایت خرید و فروش اینترنتی جهت بررسی رفتار مصرف کنندگان، وقتی که با هدایت کننده ها در وب سایت موجه می شوند، مورد آزمون قرار گرفته است.
    در این تحقیق متغیرهای رفتاری افراد، هنگام جستجو در وب برای یافتن اطلاعات مورد بررسی قرار گرفته اند. داده ها به صورت آن لاین از یک وب سایت خرید و فروش جمع آوری شده است و از مدل یابی معادلات ساختاری، توسط نرم افزار لیزرل، برای تست 10 فرضیه اصلی که با فرضیه های فرعی جمعا 28 فرضیه می شوند، استفاده شده است.
    یافته ها نشان می دهند که چه نوع از مشتریان مطابق با (مهارت ها، چالش ها، نیاز شناختی، سطح بهینه انگیزش و...) علاقه بیشتری به یافتن اطلاعات و خرید از طریق اینترنت دارند و تحت چه شرایط و موقعیتی اقدام به مشاهده وب سایت می نمایند. مطابق با نتایج می توان استفاده کنندگان از وب سایت ها را به گروه های مختلفی تقسیم و بازار هدف خود را تعیین نمود و استراتژی ارتباطی بهتری با بخش بازار مربوطه خود داشت.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، هدایت کننده وب سایت، مدل یابی، بازاریابی اینترنتی
  • رضا رادفر، محسن مرادپور، مریم احتشامی آل آقا صفحات 71-80
    برای تدوین هرگونه استراتژی لازم است که فرصت ها، تهدیدها و نقاط قوت و ضعف شناسایی شوند. ارزیابی سطح تکنولوژی این امکان را فراهم می آورد که به شناسایی نقاط قوت و ضعف پرداخته شود. ارزیابی تکنولوژی با بررسی میزان توانمندی های تکنولوژیکی، حوزه های ضعف و قوت را در تکنولوژی مورد نظر مشخص می کند و زمینه لازم را برای تصمیم گیری در رابطه با توسعه توانمندی های تکنولوژیکی را ایجاد می کند. نتایج حاصل از ارزیابی تکنولوژی به صورت مستقیم بر فرآیند تصمیم گیری در زمینه انتقال تکنولوژی و یا توسعه توانمندی های تحقیقاتی داخلی تاثیر می گذارد.
    در این مقاله الگوی ارزیابی سطح توانمندی های تکنولوژیکی تبیین می گردد. این الگو در 10 سازنده قطعات خودرو تحت نظارت شرکت ساپکو اجرا گردید. از این رو با بررسی مدل های مختلف ارزیابی توانمندی تکنولوژی، این مدل ها به عنوان پایه و مبنای ارزیابی قرار گرفت. ولی با توجه به این که استفاده صرف از این مدل ها و شاخص های پیشنهادی آنها در خصوص ایران کارکرد موثری نداشته است، لذا یک مدل تلفیقی با شاخص های بومی و کاربردی تهیه و پیشنهاد گردید. سپس با استفاده از پرسشنامه اقدام به ارزیابی سطح توانمندی سازندگان قطعات خودرو شد. با استفاده از این مدل سطح توانمندی سازندگان در 4 حوزه سخت افزار، اطلاعات افزار، انسان افزار و سازمان افزار مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، ارزیابی تکنولوژی، ارزیابی توانمندی، مدل های ارزیابی توانمندی، شکاف تکنولوژی
  • محمد تقی تقوی فرد، مهدی اسدی صفحات 81-91
    تضمین موفقیت پروژه، نیازمند ابزاری جهت پایش عملکرد است که ضمن پوشش تمامی جوانب آن، بتواند ورودی تصمصیم سازی های مدیران را بخوبی فراهم آورد. در بررسی روش های سنجش پیشرفت و ارزیابی عملکرد پروژه ها تقریبا نمی توان متدی جامع و کامل را یافت که از دقت و صحت بالایی در ارائه اطلاعات عملکردی برخوردار باشد. از سوی دیگر تحقیقات نشان می دهند که بدون برخورداری از نگاه استراتژیک در سازمان پروژه ها، احتمال موفقیت آنها در پرده ای از ابهام است.
    در این مقاله سعی شده است ضمن بیان ایرادات روش های سنتی، روشی تلفیقی با استفاده از ویرایشی تعدیل شده از ابزار BSC (رویکرد ارزیابی متوازن) و استفاده از متد ارزش مکتسبه (EVM)، جهت ارزیابی جامع عملکرد پروژه ها تحت عنوان رویکرد ارزیابی متوان پروژه ها (PBE) ارائه گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کنترل پروژه، محاسبه پیشرفت پروژه، متد ارزیابی متوان BSC، رویکرد ارزش مکتسبه EVM
  • طراحی و پیاده سازی مدل ریاضی تخصیص تسهیلات بانکی
    محمد ابراهیم محدپورزرندی، مهرزاد مینویی، هاشم نیکومرام صفحه 107
    از فعالیت های اصلی بسیاری از بانک های تجاری، اعطای تسهیلات می باشد و تسهیلات اغلب به عنوان یک دارایی عمده و مهمترین منبع کسب درآمد بانک ها به شمار می آیند و از سویی دیگر می توانند بیشترین منبع ریسک برای بانک ها باشند. دو بخش عمده از فعالیت های هر بانک کسب منابع و تخصیص منابع می باشد. میزان موفقیت و اثربخشی بانک ها، تا حد زیادی مرهون تخصیص بهینه منابع مالی آنها است. اهداف این تحقیق عبارت از طراحی مدلی ریاضی برای بهینه سازی تخصیص منابع موجود در بانک های تجاری با در نظر گرفتن عوامل ریسک اعتباری و بازده، ایجاد هوشمندی لازم در فرآیند اعطای تسهیلات، طراحی سیستم نرم افزاری برای مدیریت پرتفولیوی تسهیلات، جذب مشتریان سودآور بانک و نهایتا کاهش مطالبات معوق و سوخت شده در بانک ها می باشد. مدل سازی این تحقیق صرفا برای عقود اسلامی بوده و منظور از ریسک اعتباری، احتمال نکول مشتری در نظر گرفته شده است. ضمنا به دلیل تعداد بسیار زیاد متغیرهای تصمیم گیری و تعداد محدودیت ها، و به دلیل پرهیز از پیچیدگی بیش از اندازه مدل و مشکلات حل آن، از مدل ریاضی برنامه ریزی خطی استفاده شده است. داده های مورد نیاز برای ساخت و تست مدل مربوط به سال 1383 بوده و جامعه آماری شامل کلیه بانک های تجاری دولتی و نمونه آماری بانک ملت می باشد. دلیل انتخاب بانک ملت به عنوان نمونه آماری، دسترسی بیشتر و بهتر به داده ها و اطلاعات مورد نیاز بوده است. مدل و برنامه نرم افزاری طراحی شده در این تحقیق می تواند مورد کاربرد کلیه بانک های تجاری و موسسات مالی و اعتباری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، دارایی های اعتباری، مدیریت پرتفولیوی اعتباری، متنوع سازی، نکول یا عدم پرداخت
|
  • S. Khanmohammadi, M. Mohammadi Pages 1-13
    Advertising is one of the critical factors for success of any organization, so that advertising plans is implemented with regarding effective factors such as marketing mix, environmental factors and marketing goals in consumer's buying decision making process. In This paper a dynamic model for evaluating the effectiveness of using advertising media is introduced. In this model the media planning is employed based on internal and environmental parameters of organizations and their interactions, by using the expert’s consults as linguistic fuzzy values. A multiple criteria decision making model is used to assign optimal budget to advertising media.
    Keywords: Mathematical model, Dynamic system, Transform function, Linguistic Fuzzy values, Consumer behavior, Advertising, Media
  • R.A. Royaee, E. Kavousy Pages 15-29
    Often it said that: “you will not able to manage if could not measure” and “every thing will be executable if it could be measured.” Despite abundant prompts have been done about measurement of social capital by the researchers around the world, regretfully, there is a significant weakness which is the lack of unanimity about measuring method of these phenomena between them. Importantly, the first step in the measuring every entity is definition of its features and attributes. So, this article has been started by mentioning various definitions of social capital, pursuing by social capital measuring methods by emphesizing on disagreement of experts’ views. Among the qualitative modells; SCAT modell, presented by by Bin & Hix; CRLRA, developed by Falk & Kilpatric as well as Krishna and Sherader have been introuced, then quantitatives modells including Snigders, Patnam and Fukuyama demonstrated and following that, measurable and economical patterns in order to measuring social capital explained. Suggested pattern has been intruduced after presenting of conceptual pattern.In this stage, four dimentions of social capital have been considered and the relative components of each dimention introduced and following at components measuring indexes illustrated with tables and form. At the end, regarding the experimental execution of this model in the Sience and Research of Islamic Azad University, executive steps as well as some results of the research have been explained breifly.
    Keywords: qualitative modells for measuring social capital, measurable, economical patterns for measuring social capital, dimentions, components, indexes of measuring social capital, mathematical model of measuring social capital
  • R. Najafbagy Pages 31-37
    Organization development and improvement of work procedures is one of the most fundamental steps in any organization. But, the important point in “organization development” is that, it is a planned and conscious change regarding the development of capabilities and abilities which lead to high performance, effectiveness,efficiency and organizational health. It is based on institutionalizing new values, and creating employees’ confidence in the organization. First, this idea emerged from Kurt Lewin indicating: unfreezing, change and refreezing. Then, Greiner emphasized on development and change as a process of systematic and interrelated change. Later, Levitte designed a model different than Lewin and Greiner. He looked at the organization as a system comprising four parts: organizational functions, structure, technology, and manpower. According to him, a manager should be careful of the effect of each of these factors might have on the other. In short, organization development from these views will follow the study of the organizational problems, diagnosing them, developing plan for improvement and change, implementing the changes and eventually, evaluation and the feedback. Consequently, informing the management about the results.
    Keywords: Organization development, organizational behaviour, change in behaviour, change agent
  • F. Heibati, R. Haddadzadeh Pages 39-55
    This paper presents an alternative to the standard mean-variance efficient frontier model underpinning modern portfolio theory applications. We present a more practical alternative - A Mean Semivariance efficient frontier - that takes into consideration advances in “Post Modern Portfolio Theory” as it pertains to asset allocation. The implications for advisors and planners are profound: An investor’s minimal acceptable return is a critical determinant of their optimal portfolio; Efficient frontiers need not be continuous, reflecting the realities of market behavior and demonstrated volatility; This new method for calculating frontiers is a preferred device for developing strategic asset allocations. What is so efficient about the “efficient frontier?” The Markowitz (1952) model is employed to determine the optimal mix of risky securities. This methodology involves determining what the minimum risk combination of securities or asset classes is for a given return. Risk, in this context, is defined as the standard deviation of returns of a composite portfolio. By plotting these risk-return combinations, an “efficient frontier” is generated (with the “efficient” part being the upper boundary). Is this really the preferred way to look at risk and use it in portfolio selection? If it is not, then is this frontier really “efficient?” In this paper we have modified the traditional Markowitz paradigm by redefining risk. The definition of risk we employ in this paper is “Semi-Standard Deviation” instead of “Standard Deviation”. Then we have constructed efficient frontier for top fifty securities of Tehran stock exchange using Downside Risk approach or “Mean-Semivariance” method. In this research we achieved more efficient frontier using this method than the traditional one.
    Keywords: Modern Portfolio Theory, Post-Modern Portfolio Theory, Downside Risk, Mean-Semivariance, Efficient Frontier
  • K. Hamdi, K. Heidarzadeh, B. Khodayari Pages 57-69
    As internet usage increases world wide, one important objective of firms on the web is effective communications with consumer. This study looks at the factors that can affect customers’ purchase & sale website, and it models the behavior of consumers when they are confronted with the navigational characteristics of an internet site. The model of consumers’ web navigational behavior designed by Marie-odile Richard and Ramdas Chandra are taken into account to empirically test. Factors in this study are: Challenge, skills, Interactivity, Reasons to visit a website, need for cognition, optimum stimulation level, Navigational cues, site involvement, Exploratory behavior, Attitudes toward the site, pre Purchase intentions. The data were collected online from the home page of on Iraneservice site. We use structural equations modeling to test 10 major hypotheses and 28 sub hypotheses. Statistical analysis of this research is done using Lisrel& SPSS software. The findings generally indicate, what type of consumers (according to their skills, challenge, need for cognition, optimum stimulation level, etc.) are more likely to seek product related information from the internet, what is the influence of navigational characteristics, and under what circumstances the engage in this activity (reasons to visit a web site). In addition, with know the positioning of information search in the buying decision process, if marketers can identify which consumer segments in their market niche rely more heavily on navigational characteristics, and how to decrease the difficulty of navigating on their site for novice surfers.
    Keywords: consumer behavior, Web navigation, Modeling, Internet marketing
  • R. Radfar, M. Moradpoor, M. Ehteshami Ale Agha Pages 71-80
    In order to develop any strategy, it is essential to first identify opportunities, threats, weak and strong points. Assessment of technology level provides the possibility of concentrating on weak andstrong points. Technology assessment, through investigation of technologic capability level, identifies weak and strong fields at the specified technology, and creates the required field for decision making in regard with expansion of technologic capabilities. The results of technology assessment have a direct effect on decision making process in the field of technology transfer or expansion of internal research capabilities. After specifying the weak points, action can be taken to identify ways for strengthening these points through more advanced technologies, and at higher levels. This paper presents a model for assessment of technologic capability level. This model was tested on ten automotive parts manufacturers under the superintendence of SAPCO. After studying different models of Technology Capability Assessment and the efficiency of each, a number of these models were selected as basis and foundation of assessment models. However, considering that sheer use of these models and their proposed indexes did not have any effective application in Iran, localized and applicable indexes were prepared, and then, using questionnaire, capability level of automotive parts manufacturers was assessed. Using this model, capability level of manufacturers was investigated in four fields of hardware, info ware, human ware, and organization ware.
    Keywords: technology, Technology Assessment, Technology Capability Assessment, Technology Capability Assessment Models, Technology Gap
  • M. T. Taghavi Fard, M. Asadi Pages 81-91
    The project performance monitoring tools are not only for insuring the success of the project, but they provide the proper input for management decision making processes. In project progress measurement methods survey, no complete methodology was found. Also, early detection shows that without a strategic vision, a manager can’t close the project successfully. However, progress and the subsequent benefits of program management and its impact are often understimated in program implementation planning. This paper will explore traditional methods deficiencies, and then introduce PBE (Project Balanced Evaluation) as a new approach to project monitoring. This is done by using a modified version of the Balanced Scorecard evaluation tool and the application of EVM in this approach. The Balanced Scorecard was developed as a tool for strategic management. With this modification, PBE acts as a useful tool for project management.
    Keywords: Performance Evaluation, project control, Progress Evaluation, BSC, EVMS
  • Design and Implementation of an Appropriate Model for Allocating Bank Loans
    M. E. Mohammad Pourzarandi, M. Minouei, H. Nikoomaram Page 107
    One of the main activities of the commercial banks is to offer financial facilities. Usually, these financial facilities are considered as a main asset and a primary source for bank revenues. These facilities can also bring most risks for the banks. Two major activities of each bank are to attract and lend out funds. The succession degree of a bank extremely depends on the optimum allocation of the funds. The aims of this research consist on designing a mathematical model to optimize the allocation of funds for commercial banks, designing a software for portfolio management of facilities, attracting profitable customers and decreasing delayed or unpaid debts. In This research, Islamic contracts are used for modeling and the credit risk is defined by the probability of a costumer's default. To avoid complication of the model and problem solutions, which are caused by the plurality of the decision making variables and the constraints, a linear programming model have been used. The statistical population is state commercial banks and the sample is the Bank of Mellat, using the year 2004 data. The main reason to choose the Bank of Mellat were accessibility and availability of the statistical data and bank information. The Designed model and the software attained from this research can be used in all commercial banks and financial and credit institutions.
    Keywords: Credit Risk, Credit Assets, Credit Portfolio Management, Diversification, Default